Meme Ultrasonu

Meme Ultrasonu

Meme Ultrasonu

Meme ultrasonunda kullanılan ultrason, ses dalgalarının yansıma özelliğinden faydalanarak geliştirilmiş, radyasyon içermeyen bir görüntüleme yöntemidir. Meme ultrasonunda  ses dalgaları yüksek frekanslı ve insan kulağının işitemeyeceği ses dalgalarıdır. Meme ultrasonun çalışma prensibi ses dalgalarının farklı doku ve organlardan farklı şekilde yansıması özelliğine dayanır. Yansıyan ses dalgalarının özel bir ekran üzerine aktarılmasıyla oluşan görüntüler değerlendirilir. 

Meme ultrasonunda memedeki normal ve anormal oluşumların ses dalgalarını yansıtma özelliği birbirinden farklı olduğundan, çoğu zaman kolaylıkla birbirinden ayırt edilebilmektedir.

Meme Nasıl İncelenir?

Meme utrasonu, özellikle yoğun meme yapısına sahip kadınlarda dijital mamografiyi tamamlayan başvurduğumuz ilk inceleme yöntemidir.

Dijital mamografi ve meme ultrasonografi birbirini tamamlayan yöntemlerdir. Bazı özel durumlar dışında genellikle her iki tetkik  birlikte yapılırlar. Genç yaşlarda kadınlarda özellikle 35 yaş öncesi meme dokusu yoğun olduğundan meme ultrasonografisi ilk tercih edilecek yöntemdir. Meme ultrasonunun radyasyon içermemiş olması gebe kadınlarda da rahatlılıkla kullanmamızı sağlar.

Meme protezi olan olgularda da meme tarama yöntemi normal kadınlarda olduğu gibi dijital mamografidir. İmplantı olanlarda mutlaka meme ultrasonografi ile de normal meme dokusu ve implant kontrol edilmelidir. 

Meme ultrason ile memede mevcut bir kitlenin yapısı kistik (içi sıvı dolu) ya da solid (katı) olup olmadığı anlaşılır. Solid (katı) bir kitlenin çevre dokularlar ilişkisi iç yapısının ve sınırlarının düzenli ve/veya düzensiz oluşu ile iyi huylu-kötü huylu ayrımı meme ultrasonu ile çoğu zaman yapılabilir.

Meme Ultrasonu Hangi Durumlarda Uygulanmalıdır?

Meme ultrasonu meme hastalıklarında uygulanan ileri derecede tetkikler arasındadır. Bu uygulamanın gerçekleştirilmesi gereken durumlar aşağıdaki gibidir;

  •  Mamografi ve meme MR tetkikleri sonucunda şüpheli durumlar ile karşılaşılması
  •  Memede ele gelen kitlenin var olması
  •  Hamilelik döneminde meme dokusunda şikayetler yaşanması
  •  Meme kanseri şüphesi taşımayan 30 yaş altı kadınlarda
  •  Meme implantlarının durumlarının değerlendirilmesi
  •  Biyopsi gibi girişimsel uygulamalar sırasında rehberlik amacı ile
  •  Erkekte meme hastalıklarının tanısının konulması

Gerek meme hastalıklarının tanısı gerekse de girişimsel işlemler sırasında meme ultrasonu oldukça sık başvurulan bir yöntemdir. Bunun yanı sıra ultrason işlemi bilindiği üzere ses dalgalarının kullanıldığı, radyasyon içermeyen bir süreç sağlamaktadır. Bu nedenle meme dokusunun incelenmesi ve değerlendirilmesinde hamile kadınlarda dahi ihtiyaç duyulduğunda uygulanabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki meme ultrasonu mamografi değerlendirmesi yerin etek başına uygulanmamalıdır.

Web sitesinde yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi yöntemleri için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
© Copyright 2019 - Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları
Web Tasarım, Seo, Google Seo, Dijital Sağlık Ajansı, İzmir Web Tasarım
Rahim Filmi