Meme Radyolojisi

Meme organı özellikle kadınlar için oldukça önemlidir. Gerek kozmetik gerekse işlevsel açıdan meme görünümü ve sağlığının korunması gerekmektedir. Günümüzde meme kanseri kadınların en sık yaşadığı kanser türlerindendir. Bu nedenle meme kanserine karşı alınacak önlemlerin ve meme kanserinde risk faktörlerinin bilinmesi ve gerekli önlemlerin alınması adına birçok çalışma gerçekleştirilmektedir.

Meme Radyolojisi Yöntemleri Nelerdir?

Meme radyolojisi; meme bölgesinde bulunan problemlerin tanı ve teşhisi için uygulanan yöntemler bütünüdür. Mamografi,  Manyetik Rezonans (MR), Dijital Mamografi, Stereotaktik, biyopsi, vakumlu kor biyopsi ve ultrasonografi yöntemlerden oluşan meme radyolojisinde en sık başvurulan yöntem günümüzde dijital mamografisidir. 

Memede gelişen problemlerin teşhisi ve bununla birlikte dokunun ayrıntılı bir şekilde incelenmesinin yanı sıra meme kanseri ya da benzeri problemlerin tedavisi sürecinde uygulanan meme radyolojisi alanı için uzman ve kurum seçimi doğru tanı ve tedavi süreci açısından büyük önem taşımaktadır. 

Meme radyolojisi; 40 yaş üstü kadınlarda yılda en az 1 kez uygulanması önerilmektedir. Böylece memede3 oluşan kitle ya da kanser oluşumu gibi durumların erken tanısı mümkün olacaktır. Meme Radyolojisi yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

Mamografi: Memenin plakalar ile sıkıştırılması ve düşük doz X ışını ile doku içeriğinin görüntülenmesini sağlamaktadır. Bu inceleme ile meme dokusundaki kitlelerin yapısı ve kalsifikasyonların teşhisi yapılabilmektedir. Çekilen mamografi filmleri önce çekilen filmler ile mutlaka karşılaştırılmalı ve değerlendirme bu şekilde yapılmalıdır. 

Meme Ultrasonu: Mamografi çekiminde X ışını olması ve bu çekimde meme dokusunun sıkıştrılması nedeni ile acı duyulması sebebi ile meme ultrasonu çok daha fazla tercih edilmektedir. Ancak meme incelemesinde başlıca yöntem mamografidir. 

Dijital Mamografi: Klasik mamografi çekimi ile aynı disiplinde uygulanan dijital mamografide çok daha ayrıntılı görüntüye çok daha az X ışını aracılığı ile ulaşılabilmektedir. 

Meme MR: Özellikle iyonizan radyasyon içermemesi sebebi ile tercih edilen meme MR'ı; meme ultrasonu, mamografi gibi uygulamalar sonrasında açığa çıkan meme kanseri şüphesi sonucunda çekilmektedir. 

Meme Radyolojisinde Amaç Nedir?

Meme dokusu; süt kanallarının ve lenf bezlerinin bulunması sebebi ile hormonal değişimlerden çok sık etkilenen bir bölgedir. Bu nedenle özellikle risk faktörü taşıyan kadınların meme radyolojisi uygulamalarına periyodik olarak başvurması gerekmektedir.

Meme radyolojisi yöntemlerinin amaçları aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Memede bulunan kitlelerin teşhisi
  • Memede bulunan kitlelerin yapısı, sayısı ve boyutunun değerlendirilmesi
  • Süt kanallarının sağlıklı olup olmadıklarının değerlendirilmesi
  • Meme ameliyatları sonrasında meme dokusunun kontrol edilmesi

Risk Faktörleri Nelerdir?

Meme kanserinde risk faktörleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Ergenlik dönemine erken girmek
  • 30 yaşından sonra bebek sahibi olmak
  • Genetik faktörler
  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Hiç doğum yapmamak
  • Yumurtalık ve rahim kanseri geçmişinin bulunması
  • Sağlıksız beslenme

Meme kanserinin erken tanısı oldukça önemlidir. Meme kanserinin tanısında kadının meme ve koltuk altı bölgesini periyodik olarak elle muayene etmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle adet bitiminden sonraki hafta; her ay periyodik olarak kontrol edilmelidir. Hehrangi bir beze, kitle teşhisinde mutlaka ertelemeden doktora başvurulmalıdır.

Web sitesinde yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi yöntemleri için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
© Copyright 2019 - Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları
Web Tasarım, Seo, Google Seo, Dijital Sağlık Ajansı, İzmir Web Tasarım
Rahim Filmi