Meme Kanseri Tanısında Kendi Kendine Elle Muayene
Meme kanserinin görülme oranı son yıllarda oldukça artmıştır. Bu durumun başlıca nedeni yaşam tarzındaki değişimler olsa da meme kanserine neden olan her faktörün değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
Zararlı alışkanlıkların bırakılması, beslenme alışkanlıklarının çok dagha sağlıklı bir şekilde yeniden oluşturulması ve yaşam tarzında uygulanan değişikliklerin yanı sıra meme kanserinin önlenmesinde ya da hasta yaşamının korunmasında en önemli nokta meme kanserinin erken tanısıdır. Bu nedenle özellikle üreme dönemindeki kadınların her ay 5 dakika zaman ayırarak kendi kendine elle muayene uygulamaları gerekmektedir.
Kendi Kendine Elle Muayene Nedir?
Kadının periyodik olarak her regl dönemi sonunda elleri ile meme dokularının her ikisini de kontrol etmeleri kendi kendine elle muayene olarak tanımlanmaktadır. Bunun yanı sıra koltuk altı bölgelerinde de muayene uygulanmalıdır. Kendi kendine elle muayene sırasında herhangi bir acı y ada ağrı hissinin duyulması ve bunun yanı sıra meme dokusu içerisinde ya da koltuk altına herhangi bir kitle ya da beze oluşumu gözlenmesi üzerine zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
Kendi kendine elle muayene konusunda uzmanlar pek çok bilinçlendirme kampanyaları yürüterek toplum ve kadın sağlığını korumayı amaçlamaktadır.
Kendi Kendini Muayene Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Kendi kendini elle muayene yönteminde hastanın ayna karşısında olması önemlidir. Bu süreçte henüz maueyeneye başlamadan iki meme karşılaştırılmaktadır. Meme büyüklüklerinin eşit olması (ya da çok bariz fark olmaması) meme uçlarının simetrik noktalara bakıyor olması gibi durumlar tespit edilir.
Her iki meme de meme başında kabuklanma olup olmadığı, meme uçlarında yara olup olmadığı ya da memede çekilme, meme cildinde kızarıklık olup olmadığı tespit edilmektedir. Daha sonraki süreçte kişi iki eli ile meme dokularını göğüs duvarına bastırarak beze ya da kitle oluşumunu kontrol etmektedir. Aynı zamanda meem uçları sıkılara akıntı olup olmadğı kontrol edilmektedir. Aynı işlemler sırt üstü uzanılarak da gerçekleştirilebilmektedir.
Yukarıda bahsedilen anomlilerden herhangi birinin fark edilmesi durumunda ertelemeden tecrübeli bir hekime başvurulmalıdır. Bu süreçte mamografi ya da meme usg gibi radyolojik incelemelerde bulunularak meme kanseri teşhisi erken dönemde konulabilmektedir.